Thursday 5 April 2012

Manifestatii si reactii politice in Grecia, dupa sinuciderea unui batran in centrul Atenei

stirileprotv.ro Sinuciderea unui batran, care si-a tras un glont in cap in centrul Atenei, a bulversat opinia publica, iar grecii au inceput sa manifesteze la locul dramei. De asemenea, toata clasa politica a reactionat fata la aceasta manifestare de disperare.

Batranul, un farmacist in varsta de 77 de ani, si-a pus capat zilelor la cativa metri de Parlamentul grec, pe o peluza a pietei Syntagma. Acolo, in ultimii doi ani, au avut loc numeroase manifestatii impotriva austeritatii draconice impuse tarii.

"Este tragic ca unul dintre cetatenii nostri si-a pus capat zilelor. In aceste momente dificile pentru societatea noastra, Guvern si cetateni, trebuie sa sustinem oamenii care se afla in dificultate", a declarat premierul Lucas Papademos intr-un comunicat.

Mobilizate prin intermediul retelelor sociale, aproximativ 1.000 de persoane s-au reunit la locul dramei miercuri seara. Sub un chiparos, acestea au depus buchete de flori, lumanari si zeci de mesaje scrise de mana prin care cereau "ridicarea poporului".

"Ridicati-va, soarta lui va fi soarta noastra a tuturor", "Fie ca aceasta moarte sa fie ultima a unor cetateni nevinovati. Sper ca viitoarele victime sa fie politicienii tradatori", se putea citi pe note.

Grecia

Majoritatea manifestantilor, tacuti si emotionati, refuzau sa vorbeasca presei dar unii strigau: "asasini". Politia a inconjurat bulevardul care se intinde de-a lungul Parlamentului. Incidentul s-a produs cu putin timp inainte de ora locala 09.00 (09.00 ora Romaniei), la o ora de varf, cand se deschid birourile si magazinele.

O scrisoare scrisa de mana a fost gasita in buzunarele victimei, a anuntat politia, care nu a dezvaluit insa continutul acesteia. Potrivit diverselor versiuni ale presei, acesta acuza Guvernul ca l-a lasat fara resurse, asimilandu-l cu Executivul instalat de ocupantii nazisti in 1941.

Pensionarul suferea de cancer de prostata, potrivit unei surse din cadrul politiei. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Pantelis Kapsis, a subliniat ca "circumstantele precise ale acestei "tragedii umane" nu sunt cunoscute inca.

Potrivit presei, mai multi martori l-au auzit pe barbat strigand ca nu vrea sa le lase mostenire copiilor sai datorii, dar politia nu a confirmat aceste informatii. Mai multe studii au aratat in ultimele luni o multiplicare a depresiilor si sinuciderilor in Grecia, unde criza economica si sociala a dus la cresterea somajului, la scaderea salariilor si pensiilor, saracind paturi intregi de populatie.

In timp ce alegerile legislative anticipate sunt asteptate la inceputul lui mai in aceasta tara, drama a generat reactii in intreaga clasa politica care vede in ea semnul unei "disperari" si al unei "depresii" a populatiei.

"Sunt zguduit, din nefericire nu este prima victima, avem un nivel record de sinucideri. Trebuie sa scoatem grecii din disperare", a declarat Antonis Samaras, liderul partidului conservator Noua Democratie, care conduce in sondaje.

La randul sau, partidul comunist a cerut ca "vinovatii si responsabilii de disperarea poporului grec sa taca in fata rezultatelor abominabile ale crizei capitaliste".

Mai moderat, Evangelos Venizelos, liderul socialistilor din Pasok, partid majoritar in Guvernul de coalitie si artizanul celui de-al doilea imprumut international acordat recent tarii, a apreciat ca aceste "comentarii politice nu isi au locul dupa acest incident socant". "Trebuie sa reflectam asupra situatiei tarii si sa dam dovada de solidaritate si coeziune".

In Italia, aflata de asemenea sub o cura severa de austeritate, un constructor urmarit pentru frauda fiscala la Bologna (nord) si un marocan din Verona (nord) care nu mai era platit de cateva luni si-au dat foc saptamana trecuta.

No comments:

Post a Comment