Wednesday 25 April 2012

Despre comoditatea incalzirii prin pardoseala

Exista multe feluri in care poti sa-ti incalzesti casa, dar nu toate asigura acelasi nivel de comoditate pentru oamenii din casa. Incalzirea caselor e un domeniu care, la fel ca altele legate de asigurarea conditiilor de viata, e axat in ultima vreme mai mult pe confort decat pe altceva. Oamenii isi doresc in primul rand sa se simte bine acasa, tinand cont ca mai orice solutie de incalzire, cel putin in mediul urban, e si destul de eficienta. Una dintre cele mai comode si de clasa metode pentru incalzirea caselor e incalzirea prin pardoseala. Aceasta metoda implica un sistem de incalzire amplasat sub podeaua caselor, astfel incat caldura se propaga de sub picioarele noastre in toata casa. Aceste sisteme sunt foarte in voga in tarile din nordul Europei si in Statele Unite, fiind o alternativa buna la incalzirea prin calorifere sau aer conditionat.

 

Spre deosebire de acestea, incalzirea prin pardoseala nu usuca aerul ambient, atmosfera fiind astfel mult mai placuta. Intr-o casa incalzita doar cu calorifere, de exemplu, aerul va fi uscat mult mai repede pentru ca umiditatea va fi scazuta de aceste calorifere. In aceste conditii, va trebui sa aerisesti in casa mai des, iar consumul si disconfortul vor fi semnficativ mai mari. Dar cand vine vorba de incalzirea prin pardoseala, lucrurile stau altfel. Aerul cald se amesteca perfect cu cel deja prezent, iar calitatea aerului ambient nu are de suferit. Printre alte solutii de incalzire, aceasta e poate cea mai buna pentru cei care de asemenea vor sa pastreze un aspect mai putin incarcat, mai minimalist, in casa. Sistemele traditionale de incalzire dispun de obiecte mari, grele si zgomotoase (calorifere, radiatoare etc), care impanzesc casa si ocupa spatiu, ca sa nu mai vorbim de zgomotul monoton si sacandant pe care il produc.

 

In aceste conditii, un sistem de incalzire prin pardoseala e mult mai oportun pentru ca nu ocupa spatiu, toate tevile si instalatiile fiind sub parchet. E cunoscut faptul ca in apartamentele mici de bloc oamenii incearca sa integreze caloriferul in decorul caselor, folosindu-le pe post de uscator de rufe si chiar obiect decorativ, dar acest lucru nu e necesar in cazul instalatiilor de incalzit prin pardoseala. Castigi astfel destul de mult spatiu pe care sa-l folosesti dupa placul inimii, pentru a pune o alta canapea, un dulap sau pe care il poti folosi drept spatiu de joaca pentru copiii tai. De asemenea, s-a dovedit faptul ca incalzirea prin pardoseala e mai ieftina, pe termen lung, decat tipurile traditionale de incalzire. Pierderile de sistem sunt mai mici in cazul acestui sistem de incalzire, iar cantitatea de energie necesara e mai mica, datorita sistemului smart de distributie a caldurii.

 

Practic, incalzirea prin pardoseala e o solutie dezirabila din toate punctele de vedere, singurul motiv pentru care nu e folosita la nivel mai larg fiind faptul ca oamenii nu sunt inca obisnuiti cu aceasta si nu doresc sa treaca la ceva nou. Dar pe masura ce vremurile se schimba, oamenii vor realiza importanta si eficienta acestui sistem si cu siguranta vor investi in el.


Tags: solutii incalzire, sisteme incalzire, incalzirea in pardoseala

No comments:

Post a Comment